Out-of-band hálózat-menedzsment

Teacher Kósa Ádám Categories , Reviews (0 Rating)
9.700 Ft + ÁFA

102 learners taking this course

Vagy belépés a megvásárolt kurzusod eléréséhez.
A legjobbakkal is előfordul, hogy néha a hálózaton akár hiba, akár valamilyen anomália miatt valamilyen hiba-keresést, javítást kell végezni. A hálózati eszközökhöz sokféle módon lehet kapcsolódni és menedzselni azokat. Ezek egyike az úgynevezett OOB, Out of Band hozzáférés. Ennek fontossága a legtöbb hálózatban egyáltalán nem látszik addig, amíg szükség nem lesz rá. Akkor viszont nagyon hiányozni fog.A menedzsment koncepciója olyan mint a tapasztalat: azután jutsz hozzá, miután szükséged lett volna rá. Éppen ezért ez a képzés nem csak azzal foglalkozik, hogyan célszerű ezzel a koncepcióval tervezni, de laborban meg is nézzük, hogyan kell konkrétan csinálni. Az este második felében pedig egy valódi hálózatban konfigurálunk be távoli OOB menedzsmentet a hálózati eszközökön. A képzés végére egy meglehetősen távoli hálózaton sikeresen felkonfigurálunk egy 3G/GSM alapú hozzáférést, amely egy titkosított, monitorozott hozzáférés a hálózathoz, üzemeltetési célokra. Mindezt pedig nem csak a szokásos Cisco környezetben tesszük meg, bár nyilván az elsődleges fókusz ezen lesz. Megvizsgálunk egy “szegény ember OOB-je” megoldást is, ahol a hardver-specifikus részt helyettesítjük olcsó, Linux alapú megoldással. Ettől ez természetesen még hálózati képzés marad. Ennek a második kapcsolatnak nem feladata internet-hozzáférést adni, nem feladata a normál redundancia biztosítása. Az egy másik képzés, ez most csak az üzemeltetésről szól.A képzésen olyan ismereteket szerezel, amelyek birtokában lényegesen gyorsabban, hatékonyabban tudod krízis-helyzetben elérni a hálózat azon részeit, ahonnan információt gyűjthetsz a hiba elhárításához. Akkor is, ha az irodában sem vagy, és még az internet-hozzáférés sem működik.Ez az alkalom különleges lesz olyan szempontból, hogy a sok elméleti, illetve gyakorlati tanulás után ma a fókusz a korábban tanultak gyakorlati alkalmazásán lesz. Különleges lesz olyan szempontból is, hogy a letölthető képzés mellé nem csak a fóliákat kapod meg, de egy labor-feladat sablont is, segítségként, amelyben magad is gyakorolhatod a képzésen elhangzottakat.

Leckék

Reviews

Average Rating

0 0 Rating

Detailed Rating

 • 5stars 0
 • 4stars 0
 • 3stars 0
 • 2stars 0
 • 1stars 0

3 hozzászólás

 1. Biacsics Balázs
  2018-01-25

  Szia Ádám!

  A Cisco 1921-es routeren az IPSec VPN használatához ha jól tudom SEC licencre van szükség?

  Üdvözlettel: Balázs

  • Linux Akadémia
   2018-02-03

   A képzés értékeléseket nem figyeljük, így itt nem fogsz gyorsan választ kapni. Kérlek a weboldalon a releváns fórumba írd a kérdésedet, ne a képzés értékeléséhez! Köszönöm.

 2. Kósa Ádám
  2018-02-12

  Szia Balazs,

  valoban kommentek kozott nem keresunk kerdest, igy ezt is csak veletlenul lattam meg. De ha mar meglattam, igen, SEC licenszre szukseged van, ami lehet ideiglenes (60 napos) vagy permanens is. A licenszekrol bovebben:

  https://www.cisco.com/c/en/us/products/collateral/cloud-systems-management/software-activation-on-integrated-services-routers-isr/white_paper_c11_556985.html

  A 1900 sorozatu az ISR G2 csaladba tartozik, itt mar univerzalis IOS image-ek vannak es a licensz donti el, mit lehet hasznalni. Korabbi (es kategorian belul kisebb teljesitmenyu) router eseten, 12-es IOS hasznalataval licenszelesi problema nincs, csak az IOS image donti el, milyen funkciokat lehet hasznalni. Tesztelni erdemes lehet tehat vagy egy regebbi routerrel PoC (Proof of Concept) -ot csinalni, vagy hasznalj ideiglenes licenszet.

Vélemény, hozzászólás?