A konténer készítés és menedzsment alapjai [Docker 1.12/2016Q3]

9.700 Ft + ÁFA

A konténer készítés és menedzsment alapjai [Docker 1.12/2016Q3], oktató: Czakó Krisztián

Want a discount? Become a member.

A konténereket nevezhetjük könnyűsúlyú virtualizációnak. Olyan egyszerűsített megoldás, amikor a host és a guest “gépek” azonos operációs rendszerek, így felesleges minden esetben egy-egy teljes hardvert emulálni és azon a kerneltől kezdve egy teljes rendszert elindítani. A hagyományos virtulizáció akkor jó, ha a vendég rendszer teljesen eltérő. Ha azonos, miért indítsuk el ugyan azt újra és újra?

A konténerek alapelve, hogy csak a szükséges szeparációt biztosítja az azonos kernelen futó alkalmazásoknak. Így megszabadulva pár felesleges rétegtől nem csak jobb teljesítményt, de az erőforrások nagyságrenddel hatékonyabb kihasználását is lehetővé teszik.

Erre a megoldásra mára egy teljes iparág épült fel, melynek legismertebb képsviselője a Docker. A Docker a konténerek kezelését fejlesztette tökéletesre. A fenti előnyök mellé a népszerű DevOps módszertanokra alapozva olyan környezetet nyújt, mely megkönnyíti és biztonságosabbá teszi a fejlesztést. A jellemző használat, hogy minden egyes szolgáltatás önálló konténerben fut és ezek együttese nyújt egy-egy mikroszolgáltatást (microservice). Például egy webes alaklmazás és a hozzá tartozó adatbázis motor egy-egy konténer, de komolyabb rendszereknél sokkal tovább is el szokás menni.

A konténer technológia annyira sikeres, hogy aki teheti áttér a használatára. Egyszerre egyszerűsíti a fejlesztők és az üzemeltetők dolgát, ami nem kis szó. Könnyű a valóshoz teljesen hasonló teszt környezeteket kialakítani és az ott működő rendszer alapján az éles deployment sem okozhat problémát. Ha valami mégsem jól megy, a visszaállás egy előző állapotra pofon egyszerű.

DevOps szakember nem létezhet ezen technológia alapos ismerete nélkül és DevOps szakemberre nagyon nagy az igény.

Ha még nem ismered a Dockert és a mögötte álló technológiát, ez a képzés neked készült: egy teljesen alap Ubuntu 16.04 szeveren megtanulod telepíteni és beállítani, majd erre építve egy teljes értékű ownCloud szervert is elindítasz MariaDB (MySQL) háttérrel konténerekben. Végül ugyan ezt a docker-compose segítségével automatizálni is megtanulod.

Oktató

Elkészítés éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Érdekelhetnek még…