Active Directory tartomány-vezérlő Linuxon: Samba 4 oktatóvideó (2014Q2)

(1 vásárlói értékelés)

9.700 Ft + ÁFA

Active Directory tartomány-vezérlő Linuxon: Samba 4 oktatóvideó (2014Q2), oktató: Czakó Krisztián

Want a discount? Become a member.

Az Active Directory (AD) volt az a megoldás, amivel a Microsoft egy bő évtizeddel ezelőtt visszaszerezte az előnyét a vállalati szerverek piacán. Egy főként Windows munkaállomásokat használó környezetben egyszerű, kényelmes menedzsmentet biztosított ezzel: azaz könnyebbé tette a Windows rendszergazda életét.

A Linux alapú szerverek világában sok évet kellett várni, hogy az AD kiszolgálására alkalmas szoftvered legyen. De megérkezett ide is és mára már kiforrott, megbízható szoftver a Samba 4-es verziója, mely nem csak új AD kiszolgálására, de meglévő, Windows szerverrel üzemelő AD-hez történő csatlakozásra vagy annak migrálására is alkalmas.

Jogos persze a kérdés, hogy ez valódi AD alternatíva? A Microsoft ellen indított eljárások egyik nyeresége volt évekkel ezelőtt, hogy kötelezően, nyilvánosan dokumentálniuk kellett az egyes szolgáltatásaik protokolljait. Ez tette lehetővé ezek valódi, teljes körű implementációját. Azaz a Windows AD Server (Samba 4) és az Exchange (OpenChange) valódi alternatíváinak létrehozását nyílt forrású szoftverekkel.

A Samba 4 AD oktató videóból a tartomány-vezérlő (DC) létrehozását tanulod meg lépésről lépésre Ubuntu 14.04 LTS szerveren. Az új Ubuntu gyárilag, a hosszan támogatott csomagok között tartalmazza a Samba 4-es verzióját. Az AD azonban egy bonyolult dolog. Bár a Samba szinte mindent tartalmaz a kiszolgálásához, de a tartomány létrehozása, a kerberos és a Linux belső hitelesítésének megfelelő beállítása már komoly szakértelmet (és AD ismereteket) igényel. Ezt tanulod meg Czakó Krisztiántól, aki az elmúlt évben már számos éles, azóta is üzemelő Samba 4 alapú AD DC rendszert készített.

Amit kapsz 100% gyakorlat: az oktató megosztott képernyőjét látod, ahol lépésről lépésre megmutat mindent, amit el kell végezned. Mindezekhez részletes magyarázatot és a valós életből vett tapasztalatok alapján tippeket kapsz, hogy a buktatókat elkerülhesd.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót (mely az oktató gépén kerül rögzítésre tökéletes hang- és képminőséggel), valamint a jegyzetet és a képzésen elkészített konfigurációs fájlok mentését.

Oktató

Elkészítés éve

Active Directory tartomány-vezérlő Linuxon: Samba 4 oktatóvideó (2014Q2) termékről 1 értékelés

  1. S. Barnabás

    Your Review

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Érdekelhetnek még…