CentOS 7 menedzsment alapjai

(1 vásárlói értékelés)

9.700 Ft + ÁFA

CentOS 7 menedzsment alapjai, oktató: Czakó Krisztián

Want a discount? Become a member.

A hosszú távon megbízhatóan működő szerverhez elengedhetetlen a rendszeres karbantartás és a folyamatos felügyelet. Fontos, hogy a frissítések rendszeresen és időben felkerüljenek a szerveredre, hogy a biztonsági rések mielőbb befoltozásra kerüljenek. Hasznos, ha automatikusan értesülsz a rendszered állapotáról, mint a szoftver RAID esetén a kieső diszkekről, a merevlemezek állapotáról (S.M.A.R.T. status), a fájlrendszeren fogytán lévő helyről vagy a kulcsfontosságú szolgáltatások leállásáról.

A frissítéseket telepítheted kézzel vagy automatikusan is, de választhatod azt is, hogy a biztonsági javításokat automatikusan (akár óránként), a többi frissítést kézzel telepíted. Nem hátrány (főleg az automatikus esetben), ha a frissítés előtt automatikusan készül a fájlrendszerről pillanatfelvétel (snapshot).

A CentOS 7 menedzsment alapjai oktatóvideóból megtanulod a rendszered napi karbantartását és alapvető felügyeletét: a fentiek mellett megtanulod használni a helyreállító (recovery) módot (a rendszeredből- és a telepítő lemezről indíthatót is), mely pl. hasznos ha nem tudod a root jelszót és meg kell változtatni. Lesz szó a szoftver RAID alapvető felügyeletéről (rendszeres redundancia ellenőrzések, hiba esetén értesítések küldése). Utóbbihoz beállítjuk alap szinten a gyári Postfix levelező programot, hogy a rendszergazdai üzenetek kijussanak a rendszeredből. Megtanulod aS.M.A.R.T. diszk-felügyelet beállítását, így időben értesülsz róla, ha egy diszked a végét járja.

A haladó telepítésből megtanultad, hogyan telepítsd a rendszert logikai kötetekre (LVM), melynek számtalan előnye van. Ebből az egyik a frissítésekkor használható fájlrendszer pillanatkép (snapshot) készítés, a másik pedig a fájlrendszerek (kötetek) szabad átméretezése (jellemzően növelése leállás nélkül), hogy a hellyel jól gazdálkodj. Jól jön az is, ha egy szolgáltatásnak menet közben tudsz dedikált kötetet adni (új kötet és fájlrendszer létrehozásával). Az előbbit és az utóbbit is megtanulod az oktatóvideóból. Az utóbbi esetében pontos útmutatót kapsz az adatok áthelyezésére is az új kötetre.

Végül megismersz egy egyszerű felügyeleti szoftvert, mely könnyen és gyorsan beállítható egyszerű feladatokra, mint a diszkek szabad kapacitásának figyelése (ha kevés a hely időben szól, mielőtt betelik), valamint alapvető szolgáltatások (pl. SSH szerver) működésének ellenőrzése, ha leáll a szolgáltatás automatikus elindítása.

A 100%-ban gyakorlati oktatóvideón az oktató képernyőjét látod, ahol lépésről lépésre megmutat mindent, amit el kell végezned, hogy egy hosszú távon megbízható CentOS (vagy RHEL) rendszert telepíts. Mindezekhez részletes magyarázatot és a valós életből vett tapasztalatokalapján tippeket kapsz, hogy a buktatókat elkerülhesd.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót (mely az oktató gépén kerül rögzítésre tökéletes hang- és képminőséggel), valamint a jegyzetet. Az oktatóvideóból bármikor frissítheted a tudásodat, míg a jegyzet kiváló segédlet számodra amikor a saját rendszeredet telepíted.

Oktató

Elkészítés éve

CentOS 7 menedzsment alapjai termékről 1 értékelés

  1. Dorogi Zoltán

    Your Review

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Érdekelhetnek még…