Hálózati alapismeretek

9.700 Ft + ÁFA

Hálózati alapismeretek, oktató: Czakó Krisztián

Want a discount? Become a member.

Bármilyen szervert készítesz vagy üzemeltetsz, van egy szolgáltatás, ami kihagyhatatlan: ez a hálózat. A hálózati szolgáltatás napjainkban leginkább az IP, vagyis az Internet Protocoll használatával jár. Helyi hálózatoknál pedig az ethernet csatlakozás a szinte egyeduralkodó.

Ahhoz, hogy profin össze tudj rakni egy rendszert, tudd üzemeltetni és ha kell megtaláld az esetleges hibákat, alaposan kell ismerned az alkalmazott hálózati technológiákat. Sajnos gyakori tapasztalatunk, hogy ezekkel sokan nincsenek tisztában: használják, de nem értik a működését. Ha nem tudod azonnal gondolkodás nélkül megmondani a CIDR és az ARP jelentését vagy nem tudod mi a különbség a protokoll és a szolgáltatás között (hálózati értelemben), nem tudod mire való az ICMP vagy épp nem tudod fejből megmondani, hogyan nézz bele a hálózati forgalomba, ha hibát keresel, ez az oktatóvideó kihagyhatatlanul fontos számodra.

Az oktatóvideóból a tőlünk megszokott gyakorlati megközelítésen keresztül megérted a hálózati alapismeretekhez tartozó fogalmakat (MAC, ARP, IP cím, netmask, CIDR, host-route, net-route, default-route), megtanulod beállítani a rendszereden jól a hálózatot különböző Linux szervereken (CentOS, Debian, Ubuntu, OpenWrt), megismered a minden Linux környezetben azonos parancssori kezelést (ip parancs) és a kernel szintű beállításokat (pl. ip_forward, syncookies, rp_filter).

Megtanulod a legfontosabb diagnosztikai eszközök használatát: ping, traceroute, mtr, tcpdump, netstat, stb. Végül a mai IP hálózatok elengedhetetlen, mégis sokszor mellőzött funkciójának, a DNS szolgáltatásnak az alapelveit tanulod meg: milyen bejegyzések mire valók (pl. A, SRV, TXT, CNAME), hogyan indíts parancssorból kérést a szerver teszteléséhez (host és dig parancsok használata).

Az oktatóvideó megnézését követően tisztában leszel a napi gyakorlathoz szükséges hálózati alapfogalmakkal, a hálózat beállításának módjával és alapvető diagnosztikai tudással fogsz rendelkezni, így egyszerűbb hibákat gyorsan meg tudsz keresni.

A 100%-ban gyakorlati oktatóvideón az oktató megosztott képernyőjét látod, ahol lépésről lépésre megmutat mindent, amit el kell végezned. Mindezekhez részletes magyarázatot és a valós életből vett tapasztalatok alapján tippeket kapsz, hogy a buktatókat elkerülhesd.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót (mely az oktató gépén kerül rögzítésre tökéletes hang- és képminőséggel), valamint a jegyzetet és az elkészített konfigurációs fájlok mentését. Az oktatóvideóból bármikor frissítheted a tudásodat, míg a jegyzet kiváló segédletszámodra amikor a saját rendszeredet készíted.

Oktató

Elkészítés éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.