Kisvállalati szerver villámgyorsan: Zentyal 6.0 profi telepítése

9.700 Ft + ÁFA

A 100% gyakorlati képzés végégére megtanulod a Zentyal 6.0 rendszert különböző környezetekbe profin feltelepíteni és eljutni odáig, hogy egy működő Active Directory tartományvezérlőd van, amibe beléptettél egy Windows 10 Pro munkaállomást.

Want a discount? Become a member.

Hiába terjed a felhő, a KKV környezet továbbra is igényli a helyben működő, így a cég adatait helyben tároló szervert. Egy ilyen kisvállalati szerver legfontosabb funkciója a tartományvezérlő (Active Directory) és a megosztott mappák kezelése. Ehhez gyakran párosul még a csoportmunka is.

Amikor kisvállalati szervert készítesz több lehetőségből választhatsz. Ilyenek a Windows Server, a NAS, vagy a teljesen saját készítésű rendszer. A saját környezet nagy előnye a rugalmasság, alakíthatóság. Cserébe kicsit több munka elkészíteni. Itt is van több választási lehetőséged: elindulhatsz egy “csupasz” Linux-ból és felteheted rá a csomagokat, beállíthatsz mindent kézzel vagy választhatsz egy kész környezetet, amely ezt jelentősen leegyszerűsíti.

Az összes lehetőségnek megvan a létjogosultsága és (a Windows Server kivételével) foglalkozunk is velük a képzéseken. Ezúttal az egyedi rendszerek egyik legkönnyebben használható változatának, a Zentyal 6.0 szervernek a profi telepítését és beállítását tanulod meg.

A profi jelen esetben azt jelenti, hogy nem a gyári telepítő next-next-finish megoldását használod. Lehet azt is, de sokkal jobb eredményt tudsz elérni másképp. A biztonság kedvéért a képzés elején pár percben végigszaladunk a gyári telepítőn is, hogy lásd az mit nyújt. A képzés túlnyomó részében két másik módszert tanulsz meg. Először egy profin telepített Ubuntu 18.04 LTS szerverre teszed fel a Zentyal-t csomagokból. Már ez is érdekes, de az igazi “haladó” téma a Zentyal LXC konténerben futtatása. Egy Proxmox VE környezetben létrehozott Ubuntu 18.04 konténerben tanulod meg feltenni és beállítani a rendszert. Ez rejt magában kihívásokat (van pár buktató, nem megy elsőre, de most megtanulod elsőre is jól csinálni). Nagy előnye viszont a jobb kezelhetőség, a pillanatképek használata (hogy elkerüld az esetleges rendszerhibák miatti újratelepítést) és a virtualizációval szemben nyújtott sokkal jobb teljesítmény.

A 100% gyakorlati képzés végégére megtanulod a Zentyal 6.0 rendszert különböző környezetekbe profin feltelepíteni és eljutni odáig, hogy egy működő Active Directory tartományvezérlőd van, amibe beléptettél egy Windows 10 Pro munkaállomást.

Oktató

Elkészítés éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Érdekelhetnek még…