Kubernetes tanfolyam #6: Deployment extrák + külső forgalom irányítása (Ingress)

5 out of 5 based on 1 customer rating
(1 customer review )
Kubernetes tanfolyam #6: Deployment extrák + külső forgalom irányítása (Ingress)

9.700 Ft + ÁFA

Tovább ismerkedsz a Deployment-el, valamint elsajátítod az Ingress használatát. Ez utóbbi célja, hogy a Kubernetes clusterben futó szolgáltatásaidat a külvilágból el lehessen érni.

Want a discount? Become a member.

Az ötödik alkalommal megértetted mire jó a Deployment, hogyan egyszerűsíti az életedet és teszi biztosan elérhetővé a szolgáltatásodat.

A folytatásban tovább ismerkedsz a Deployment-el, valamint elsajátítod az Ingress használatát. Ez utóbbi célja, hogy a Kubernetes clusterben futó szolgáltatásaidat a külvilágból el lehessen érni.

A képzés első felében a Deployment haladó használatát tanulod meg: hogyan frissíts több objektumot egyszerre? Akár egymástól teljesen független Deployment-ekét is! Mire jó? Pl. ha van több MongoDB image-ből készült POD, akkor miért ne frissíthetnéd őket az újabb, tesztelt verzióra egyszerre? De a példa lehetne egy Apache vagy PHP-FPM POD is. Hasonló kérdés a skálázás: jó és hasznos a YAML alapú leírás, de nem előnyös, ha gyakran kell skálázni. Márpedig egy “élő” clusterben folyamatosan skálázunk a terhelés függvényében. Erre is megismersz egy egyszerű, automatizáláshoz kiváló alapot nyújtó megoldást.

Mielőtt továbblépnénk az Ingress felé nem maradhat el a szokásos összehasonlítás a Kubernetes Deployments és a Docker Swarm Stacks között. Az összehasonlítással az a célom, hogy ha most döntesz a cluster technológiáról legyen képed mindkettőről, ha pedig a Docker Swarmról váltasz a Kubernetesre vagy fordítva tudd, miben más a már megszokotthoz képest.

A képzés második felében az Ingress használatával lépsz tovább a Kubernetes fő elemeinek megismerésében. Az a szolgáltatás, ami nem érhető el a külvilágból nem ér sokat. A probléma viszont az, hogy a Kubernetes clusterben mindennek van egy egyedi portja. De nem is tehetsz kettő vagy több webszervert ugyan arra. Az Ingress ennek a problémának a megoldása: ő figyel a megadott porton és a szabályok szerint küldi tovább a forgalmat a clusterben. A szabály lehet pl. a domain név vagy az utána következő path. Az Ingress controller használatát és a forgalom path, valamint domain név alapú irányítását tanulod meg. Természetesen itt sem marad el az összevetés a Docker Swarm cluster hasonló megoldásával.

Oktató

Elkészítés éve

Customer reviews

Rated 5 out of 5 stars
1 review
4 stars 0 0 %
3 stars 0 0 %
2 stars 0 0 %
1 star 0 0 %

1 review for Kubernetes tanfolyam #6: Deployment extrák + külső forgalom irányítása (Ingress)

    Only logged in customers who have purchased this product may write a review.

    Érdekelhetnek még…