Linux felhasználó kezelés: NSS és PAM alapjai, LDAP és AD integráció

9.700 Ft + ÁFA

Linux felhasználó kezelés: NSS és PAM alapjai, LDAP és AD integráció, oktató: Czakó Krisztián

Want a discount? Become a member.

A Linux szerverek működésének egyik alapja a felhasználók és csoportok használata. Kisebb rendszereken ez a hagyományos szöveges fájlokkal (passwd, group ,stb.) könnyen megoldható, de összetetteb esetben (sok felhasználó, több szerver, AD) ez már nem működik.

A “hagyományos” passwd/group fájl alapú felhasználó kezelést jól egészíti ki valamilyen külső forrás, mint az LDAP vagy az AD. Ez két részre oszlik Linux esetén: a felhasználók “megjelenése” a rendszerben (név, uid és egyéb jellemzők), amit az NSS (name service switch) kezel és azauthentikációra, mely a jelszó ellenőrzésen túl az adott szolgáltatás hozzáférési jogosultságát és a felhasználói környezet kialakítását is szabályozza. Ez utóbbi a PAM (pluggable authentication module). Ez két önálló rendszer, melyet külön-külön lehet (és kell) beállítani.

Az oktatóvideóból a felhasználó- és jogosultság kezelés alapjait tanulod meg: az NSS és a PAM működését két egyszerű példán keresztül.

A 100%-ban gyakorlati oktatóvideón az oktató megosztott képernyőjét látod, ahol lépésről lépésre megmutatja hogyan használd az NSS és PAM rendszereket LDAP illetve Active Directory címtárhoz való kapcsolódásra. Az itt megtanultak alapján könnyen tudsz szolgáltatásokat is központilag hitelesíteni. Mindezekhez részletes magyarázatot és a valós életből vett tapasztalatokalapján tippeket kapsz, hogy a buktatókat elkerülhesd.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót (mely az oktató gépén kerül rögzítésre tökéletes hang- és képminőséggel), valamint a jegyzetet és a kiadott parancsokat.

Oktató

Elkészítés éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Érdekelhetnek még…