Linux jogosultság kezelés alapjai: unix jogok és ACL használata, sudo alapjai

9.700 Ft + ÁFA

Linux jogosultság kezelés alapjai: unix jogok és ACL használata, sudo alapjai, oktató: Czakó Krisztián

Want a discount? Become a member.

A Linux szerverek működésének egyik alapja a jogosultság kezelés, azaz a fájlrendszeren tárolt adatok hozzáférés-szabályozása és a programok más felhasználóként való futtatásának lehetővé tétele.

A fájl- és könyvtár szintű hozzáférések alapja a megszokott hármas: tulajdonos, csoport és mindenki más. Ez a unix rendszerek megszokott hozzáférés szabályozása. Ezt egészíti ki a POSIX ACL (access control list), melynek segítségével korlátlan felhasználónak illetve csoportnak adhatsz jogokat, illetve lehetőséged van azok örököltetésére is. Az alap és az ACL is sok érdekességre képes: létezik speciális könyvtár jog, mely a könyvtárban alkalmazott jogosultság kezelésen változtat, vagy az ACL-ek esetén meg kell különböztetni az érvényesülő és az öröklődő jogokat.

Szintén a jogosultság kezelés alapja, hogy “mezei” felhasználóknak adhass speciális futtatási jogot (más nevében tudjon bizonyos programokat futtatni). Ennek egyik legismertebb este, amikor a “sudo” segítségével szerzel root jogosultságot (sudo -s). A sudo azonban ennél sokkal többre képes: megadhatod pontosan, hogy ki és ponotsan milyen parancsot futtathat (a paraméterekkel együtt).

Az oktatóvideóból jogosultság kezelés alapjait tanulod meg Linux környezetben: a sudo használatáta jogosultsági szintek változtatására és a fájlrendszerben használt jogok egyszerű és ACL alapú kezelésének alapjait. Mindezt gyakorlati példákon keresztül, mely segít azonnal megérteni az elhangzottakat.

A 100%-ban gyakorlati oktatóvideón az oktató megosztott képernyőjét látod, ahol lépésről lépésre megmutat mindent, amit el kell végezned. Mindezekhez részletes magyarázatot és a valós életből vett tapasztalatok alapján tippeket kapsz, hogy a buktatókat elkerülhesd.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót (mely az oktató gépén kerül rögzítésre tökéletes hang- és képminőséggel), valamint a jegyzetet és a kiadott parancsokat.

Oktató

Elkészítés éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Érdekelhetnek még…