Linux rendszerek haladó mentése és visszaállítása

9.700 Ft + ÁFA

Linux rendszerek haladó mentése és visszaállítása, oktató: Czakó Krisztián

Want a discount? Become a member.

A Linux rendszerek mentésének alapjai oktató videóból megtanultad, hogyan készíts a Linux rendszeredről egyszerűen konzisztens mentést. De egy mentés csak akkor ér valamit, ha azt szükség esetén vissza is lehet állítani. Akár a teljes rendszert azonnal működő állapotba.

A működő rendszered napi, automatizált mentése mellett hasznos lehet ha tudsz “offline” mentést is készíteni. Ilyenkor egy “live CD” segítségével érdemes egy pillanatképet eltárolni külső adathordozón. Ennek a mentésnek főleg új rendszereknél van létjogosultsága: tegyél el egy teljes másolatot az elkészült rendszerről, ami később ha teljesen újra kell építeni (vagy pont ilyen rendszert kell újat készíteni) jó kiindulási alap lesz. A másik eset, amikor jól jön ez a megoldás ha a fájlrendszer megsérül: az fsck ugyan sokszor segít, de néha (és én már találkoztam ilyen esettel) nagyobb kárt tud tenni. Itt is jól jön, ha a fájlrendszerről képfájl formájában van egy másolatod amin kísérletezhetsz.

És nem utolsó sorban ezeknek a mentéseknek le kell tesztelni a visszaállítását. A “hagyományos” újratelepítés helyett célszerű egy “live CD” (pl. GRML) segítségével újraépíteni a rendszered alapjait (szoftver RAID, LVM,stb.) és ebbe visszaállítani a mentésed.

Az oktató videóból megtanulod a rendszered offline mentését képfájlba (disk image-be), valamint ennek és a duplicityvel elkészült mentésednek a visszaállítását a GRML “live CD” használatával.

A gyakorlati oktató videó valós környezetben, lépésről lépésre tanítja meg neked az “offline” mentést és katasztrófa helyreállítást.

Az extra csomag tartalmazza a videót, a képzés jegyzetét a kiadott parancsokkal és az elkészített konfigurációs fájlokat.

Oktató

Elkészítés éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Érdekelhetnek még…