Magas rendelkezésre állású virtuális cluster egyszerűen és gyorsan

9.700 Ft + ÁFA

Magas rendelkezésre állású virtuális cluster egyszerűen és gyorsan, oktató: Czakó Krisztián

Want a discount? Become a member.

A virtualizáció egy hasznos dolog: jelentősen javítja a hardvered kihasználtságát és egyszerűsíti a menedzsmentet. Könnyű az egyes virtuális gépek távfelügyelete, indítása, leállítása. Ez nem újdonság, évtizedes múltra tekint már vissza ez a technológia.

Van viszont hátulütője is: ha az egyszem szerver, amin minden fut megáll, minden megáll. Persze régen sem volt másképp, mert valljuk be ritkán került külön szerverre az összes funkció (a modern mikroservice megoldásokról pedig ne is beszéljünk…). Egyszóval így vagy úgy, de meg kell oldani, hogy legyen redundancia a rendszerben. A virtualizáció itt is jól jön, mert ahelyett, hogy minden egyes szolgáltatást (levelezés, fájlszerver, tűzfal, stb.) egyenként kellene magas rendelkezést nyútó (HA) környezetbe tenni, ezt egyszerűen megoldhatod a virtualizáció szintjén: a virtuális gépek futását garantálod, a szolgáltatásnak pedig ezen belül már nem kell erről tudnia. Nagy előnye az egyszerűség mellett, hogy az egyes alkalmazások részéről nem igényel “együttműködést”.

A Proxmox 4.1 gyárilag nyújt fürtözött, magas rendelkezésre állást biztosító (HA cluster) környezetet. Ennek beállítása bár nem bonyolult, de alapos ismeretet igényel a környezetről. Egyrészt kell hozzá egy háttértár (storage), mely kiszolgálja a fürt (cluster) gépeit. Ez lehet sokféle, manapság talán a két legelterjedtebb megoldás a SAS és az iSCSI. Míg az elsőhöz spéci, drága hardvert kell vegyél, a másodikhoz elég egy NAS (vagy több, hogy ez se okozzon galibát).

A Magas rendelkezésre állású virtuális cluster Proxmox 4.1 rendszerrel képzésen egy teljes HA környezet gyakorlati elkészítését tanulod meg iSCSI szerverrel. A képzésen három Proxmox 4.1 környezet telepítését, a HA cluster létrehozását és abban virtuális gépek telepítését sajátítod el. Ehhez egy FreeNAS adja az iSCSI targetet (a FreeNAS beállítása nem, de a FreeNAS-on az iSCSI beállítása benne van a képzésben), melyet két módszerrel is megtanulsz használni: önálló iSCSI target minden virtuális gépnek és egy iSCSI target a teljes clusternek, melyet a clusteren belül LVM-el kezelsz, az egyes virtuális gépek logikai köteteket kapnak.

A képzés segítségével te magad is el tudsz készíteni egy teljes Proxmox alapú HA környezetet, a gyakorlati lépésekhez adott bő magyarázotaok segítségével megérted a HA cluster működésének alapjait, így nem csak megismételni tudod a látottakat, de érted is mi miért történik.

A gyakorlati videón az oktató képernyőjén látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez a 22 éves gyakorlati tapasztalatára épülő hasznos tippeket kapsz.

Oktató

Elkészítés éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Érdekelhetnek még…