MikroTik RouterOS alapjai I.

9.700 Ft + ÁFA

MikroTik RouterOS alapjai I., oktató: Czakó Krisztián

Want a discount? Become a member.

Kisvállalati és otthoni környezetben az internet kapcsolat biztosítására ideális megoldás a “wifi router”. Ilyen eszközt tucatszám árulnak mindenhol. Vannak olcsóbbak és drágábbak, melyek közt a minőségen kívül a “beépített” tudás is lényegesen eltérő lehet. A minőség terén lényeges eltérést főleg a Wi-Fi hozzáférési pontban tapasztalhatsz: az olcsóbbak maximum 2-3 klienst tudnak kiszolgálni és sokszor azokat sem túl nagy sebességgel. A tudásban lényeges különbség lehet, hogy tud-e több szolgáltatói kapcsolatot kezelni, van-e benne 3G vagy 4G mobil csatlakozási lehetőség (pl. tartaléknak) illetve milyen VPN megoldásokat támogat (ha támogat bármit).

A boltban a legnépszerűbb márkákhoz (Linksys, TP-Link, D-Link, stb.) tudsz a legkönnyebben hozzájutni: ezeket a készülékeket kifejezetten kisvállalati és otthoni felhasználásra készítik. Előnyük az olcsó ár és az egyszerű beszerezhetőség, illetve könnyű konfigurálhatóság. Hátrányuk a gyengébb minőség és ami ennél is nagyobb gond, hogy csak nagyon rövid távon (jellemzően fél év) kapsz hozzá szoftverfrissítést: az ezt követően megjelenő biztonsági hibákat soha senki nem fogja kijavítani. Néhány készülékben pedig gyárilag beépített hátsó-bejárat van…

Vannak olyan gyártók, akiknek a készülékei nem kerülnek a műszaki boltok polcaira, pedig árban simán felveszik a versenyt a fentiekkel, minőségben pedig messze lekörözik őket. Az egyik ilyen gyártó a MikroTik. Az általuk készített RouterBOARD készülékek nem csak otthoni és kisvállalati környezetben használatosak: ipari minőségű eszközeik számos internet szolgáltatónál működnek megbízhatóan routerként és vezeték nélküli szolgáltató rendszerként. A MikroTik kisvállalati és otthoni környezetbe szánt eszközei is hasonló minőséget képviselnek, de a közismert SOHO WiFi routerek árkategóriájában.

Ilyen eszköz például a RouterBOARD 951-es családja, mely 15.000,- forinttól kapható (a “csúcsmodell 951G-2HnD készülék jellemző ára 23.000,- forint küröl mozog). Tartalmaz egy 5 portos menedzselhető hálózati-kapcsolót (switch) és egy “n” szabványt tudó Wi-Fi csatlakozást (utóbbi lehet kliens és hozzáférési pont is).

A RouterBOARD eszközökön gyárilag a RouterOS operációs rendszer működik, mely egy egyedi rendszer a Linux kernelre felépítve. Ennek megfelelően egy stabil, jól működő eszközt kapsz, ráadásul folyamatosan frissítve: az öt évvel ezelőtt vásárolt készülékekre is fel tudod tenni a mai legújabb szoftverüket.

A RouterOS szoftver nem Linux. Bár a Linux kernel működik alatta, ezt teljesen elfedi a rendszer saját kezelőfelülete. A RouterOS teljes kontrollt ad a kezedbe: akár SSH-val is kezelheted, a parancssori felülete érthető, átlátható és gyorsan elsajátítható (nem Linux parancssor), míg grafikus felület terén egy külső kezelőprogramot adnak (“winbox”), mely még kényelmesebben kezelhetővé teszi (a winbox egy egyszerű Windows alkalmazás, Linux alatt a wine segítségével tökéletesen működik).

A kezelése nem azonos a “mezei” SOHO routerekkel: kicsit több szakértelmet igényel, de az alapok megismerése után egy SOHO router által nyújtott funkciókat gyorsan és egyszerűáen be tudod rajta állítani. A tudása pedig messze túlmutat azokon. A legolcsóbb változat is tud számos VPN megoldást, a beépített switch szabadon osztható VLAN-okra (így könnyedén állíthatsz be akár 2-3 internet szolgáltatót), ahol van USB (a fenti 951-esben pl. van), ott számos 3G/4G modem is működik vele. A WiFi eszközön több, egymástól független SSID-t állíthatsz be: pl. könnyedén készíthetsz belső és vendég hálózatot egyetlen eszközzel: a beépített tűzfal tökéletesen le fogja választani őket egymástól. És ez csak pár egyszerű példa a tudására.

A RouterOS alapjai oktatóvideóból a rendszer alapvető beállításait tanulod meg: megismered a grafikus winbox szoftver használatát, a parancssor alapjait, miközben megtanulod beállítani egyszerű routerként (két internet kapcsolat, belső hálózat, WPA-val védett WiFi, egyszerű tűzfal szabályok). Az oktatóvideóból a 951G-2HnD készüléket ismered meg.

A 100%-ban gyakorlati oktatóvideón az oktató megosztott képernyőjét látod, ahol lépésről lépésre megmutat mindent, amit el kell végezned. Mindezekhez részletes magyarázatot és a valós életből vett tapasztalatok alapján tippeket kapsz, hogy a buktatókat elkerülhesd.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót (mely az oktató gépén kerül rögzítésre tökéletes hang- és képminőséggel), valamint a jegyzetet és a képzésen elkészített router beállításának mentését. Az oktatóvideóból bármikor frissítheted a tudásodat, míg a jegyzet kiváló segédlet számodra amikor a saját rendszeredet készíted. A beállítás mentéssel pedig egy azonnal használható alap-konfigurációt tudsz feltölteni a saját készülékedre.

Oktató

Elkészítés éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Érdekelhetnek még…