NAS egyszerűen és gyorsan

(1 vásárlói értékelés)

9.700 Ft + ÁFA

NAS egyszerűen és gyorsan, oktató: Czakó Krisztián

Want a discount? Become a member.

Otthoni és kisebb irodai környezetben felesleges egy bonyolult szerver. Erre találták ki a NAS-t, mely kicsi, egyszerű, könnyen kezelhető.

Azonban a jó NAS-ok aránytalanul drágák ahhoz képest, amit a hardver nyújt. Szoftveres téren pedig van kiváló nyílt forrású alternatíva, melyekkel azonos vagy jobb eredményt lehet elérni sokkal olcsóbb hardverrel (ami sokszor erősebb, mint a “gyári” NAS alá betett vas). A “házilag” készített NAS jobb, olcsóbb, könnyebb menedzselni és ami a legfontosabb: javítható. Ha kell, a z összes diszket átteszed egy másik gépbe és ott megy tovább, beleértve a RAID tömböket is.

Ingyenes NAS rendszert számtalanul találsz az interneten. Ezek többnyire Linux vagy FreeBSD alapúak. Én most meglepő módon egy FreeBSD alapút mutatok meg neked. Ez pedig az egyik legkedveltebb NAS megoldás, a FreeNAS. Nagy előnye, hogy (köszönhetően a BSD alapnak) gyárilag a ZFS fájlrendszerre épül, melynél jobbat adatok tárolására ma nem találsz. A Linux alapú megoldások (pl. OpenMediaVault) még erősen le vannak maradva a téren. Pl. ez utóbbi Debian alapokon még a BTRFS-t sem támogatja (a felületről/telepítőből elérhető opciókat tekintve). A régieket (Ext, XFS, stb.) pedig ideje lenne elfelejteni.

A képzésen megtanulod a FreeNAS telepítését, ami kb. 5 perc. A FreeNAS-t ugyanis nem a merevelemzről kell futtatni, hanem egy kisebb, flash tárolóról, ami lehet egy USB-s pendrive vagy egy kicsi SSD. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy könnyen és gyorsan újraépíthető. A rendszeren kívül ugyanis itt semmi más nincs. A beállítások már a “rendes” lemezeken lesznek, ahogy az adataid is. Így viszont a normál diszkeknek nem kell “pörögniük”, ha nem használod őket.

Azaz a FreeNAS-nál nem a telepítés a lényeg, hanem az utána következő beállítások: a ZFS pool létrehozása, a megosztások, kötetek definiálása és a rendszer általános beállítása, hogy minden flottul működjön. Ez a képzés elsősorban erről szól. Lépésről lépésre megtanulod, mit és hogyan állts be, hogy egy jól működő otthoni/kis-irodai szervered legyen gyorsan és egyszerűen.

A gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez a 22 éves gyakorlati tapasztalatára épülő hasznos tippeket kapsz.

Oktató

Elkészítés éve

NAS egyszerűen és gyorsan termékről 1 értékelés

  1. Dorogi Zoltán

    Your Review

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.