Profi csoportmunka szerver AD környezetben, konténerben

9.700 Ft + ÁFA

Profi csoportmunka szerver AD környezetben, konténerben, oktató: Czakó Krisztián

Want a discount? Become a member.

A vállalati környezet egyik fontos összetevője az Active Directory mellett a jó csoportmunka. Ezen a területen nem túl nagy a választék, legalábbis ha a jól használható megoldásokat keresed. Az egyik régi, megbízható szereplő a Zarafa volt, de nekik is váltaniuk kellett. Míg pár éve az volt még a fő szempont, hogy Exchange kompatibilis megoldást adjanak, mely kiszolgálja az Outlook klienseket, mára ez alapvetően megváltozott. Megváltozott azért, mert kisvállalati környezetben a saját szerveres megoldást maga a Microsoft sem “erőlteti”.

A Zarafa helyett pedig jött a Kopano, mely az előbbiből származó, de sokkal inkább a mai webes környezethez igazodó termék lett, megmaradva a nyílt forrású modellnél. A hagyományos szolgáltatások mellett a fő hangsúly a webes és mobil elérésre került. Így a megszokott POP3 és IMAP mellett ott az ActiveSync (ez kiszolgál Outlookot is) és a profi webes felület, mely ma már bőven felér egy hagyományos klienssel, sőt.

A Kopano egy meglehetősen komplex szoftver. A felhasználó-kezelést a “sima” linuxos felhasználóktól az OpenLDAP-on át Active Dricerory kiszolgálóig bármivel csinálhatod. A működéséhez egy MySQL (MariaDB) adatbázisra van szükséged, a beállításai többszáz sorosak. De bármennyire komplexnek is tűnik a rendszer, kis ügyességgel a telepítés és beállítás java automatizálható.

A képzésen ezt tanulod meg lépésről lépésre: a megszokott módon végigmegyek a telepítés és beállítás minden pontján, amiből megtanulod a mit, hol és miértekre a választ. Egy Ubuntu 16.04 alap Docker image-ből kiindulva elkészül a Kopano image, mely mindent tartalmaz a működéshez. Ebbe kerülnek bele végül a beállítások, melyben a meglévő Samba 4 AD tartományvezérlőhöz kapcsolod, hogy a felhasználókat onnan vegye. Ehhez megtanulod az AD schema bővítését is.

A képzés végére elkészül egy komplett rendszer, mely egyszerűen hordozható a konténer technológiának köszönhetően, így az egyes éles telepítések már csak pár beállítási lépésből állnak (az AD adatok átírása).

A gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez a 22 éves gyakorlati tapasztalatára épülő hasznos tippeket kapsz. A képzés közben van lehetőséged kérdezni, ha valamit nem értesz.

Oktató

Elkészítés éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Érdekelhetnek még…