RouterOS 6: Sávszélesség szabályozás (QoS) alapjai

9.700 Ft + ÁFA

RouterOS 6: Sávszélesség szabályozás (QoS) alapjai, oktató: Czakó Krisztián

Want a discount? Become a member.

Bármekkora sávszélességed is van, azt kellő számú “lelkes” felhasználó könnyedén el tudja használni. Az igazán leleményesek rájönnek, hogy ha párhuzamosan sok szálon töltenek le- vagy fel, akkor még több sávszélesség jut nekik (és még kevesebb másnak). Sőt, számos letöltő program ezt kérdés nélkül megteszi.

Ha közben valaki szeretne távoli asztalt használni (rdesktop, teamviewer, vnc), SSH-val belépni egy Linux szerverre azt tapasztalja, hogy a kapcsolat használhatatlanul lassú. Egy videó-konferencia vagy IP telefonhívás pedig egyszerűen nem működik.

A megoldás a sávszélesség okos szabályozása, azaz a QoS használata. A QoS célja, hogy a megfelelő szolgáltatásoknak garantálja a szükséges sávszélességet, és ami még fontosabb, a megfelelő válaszidőt. A MikroTik RouterOS 6 rendszerben fejlett QoS technika áll a rendelkezésedre, így pontosan be tudod állítani kinek mit szabad.

A sávszélesség szabályozás alapjai oktatóvideóból megtanulod a QoS egyszerű, de nagyon hatékony beállításait gyakorlati példákon keresztül: a munkaállomások számára elérhető le- és feltöltési sebesség korlátozását (akár gépenként is a DHCP szerveren beállítva), a szükséges sávszélesség garantálását az interaktív kapcsolatokhoz (SSH, VNC, RDP, VoIP). Valamint pár “ügyes” szabály segítségével biztosítjuk, hogy mindig legyen kellő tartalék a rendszerben, így minden új kapcsolat (pl. egy weboldal megnyitásakor az első elemek letöltése és megjelenítése) gyorsan felépül, a felhasználóknak folyamatosan kellemes élményei lesznek a sebességről.

A példákon keresztül megismered és megérted a RouterOS QoS rendszerének működési logikáját, így utána te magad is létre tudsz hozni szabályokat, melyek a saját környezetedhez igazodnak.

A gyakorlati videón az oktató megosztott képernyőjén lépésről lépésre látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez az oktató sokéves gyakorlati tapasztalatát és hasznos tippeket kapsz, így a végére nem csak lemásolni tudod a lépéseket, hanem érted is mit, miért kell csinálni, így könnyen bele tudsz nyúlni bárhol, hogy a te saját igényeidhez igazítsd azokat.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót (mely az oktató gépén kerül rögzítésre tökéletes hang- és képminőséggel), valamint a jegyzetet (minden kiadott paranccsal) és az elkészített konfigurációs fájlokat. Az oktatóvideóból bármikor frissítheted a tudásodat, míg a jegyzet kiváló segédlet számodra amikor a saját rendszereden dolgozol.

Oktató

Elkészítés éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Érdekelhetnek még…