Vállalati AD levelező szerver Docker konténerben

9.700 Ft + ÁFA

Want a discount? Become a member.

 

A vállalati levelező szerverről elsőre nem a konténerizáció jut az eszünkbe. Pedig ha az SMTP küldés/fogadás szolgáltatást nézed, egy olyan egyszerű dologról van szó, amit nyugodtan le lehet választani és egy önálló, zárt rendszerbe helyezni. Erre pedig a konténer tökéletes.

Ha egy teljes Linux szervert kellene alátenni, akkor (főleg kisebb rendszernél) felesleges munka lenne különválasztani a csoportmunkától, de a konténer rendszerben az a csodálatos, hogy nem kell a futtatásához semmi extra. Ezért nálam a vállalati szerver három legfontosabb komponense (Samba 4 AD DC, csoportmunka és levelezés) három külön konténrbe szokott kerülni. Egyszerűen megcsináltam mindhez a megfelelő image-et, melyeket utána az adott ügyfél egyedi igényeihez paraméterezek, de azt már csak pár beállítással. Gyakorlatilag egy Lego lesz belőle. A Samba 4 az egyik alap elem, ami mindig ugyan az. A többi viszont gyakran változik. Az igyéntől függően a csoportmunka lehet Kopani, SOGo vagy más, a levelező szerver Postfix vagy Exim. Ha a csoportmunka SOGo, kell alá egy Dovecot is. Mivel nekem ezek mind-mind egy-egy jól összerakott Docker image-ben előre készen vannak, csak kiválasztom azt, ami épp kell, elkészítem a Docker-compose fájlt, a környezeti változókkal átadom a fontos paramétereket és készen van egy komplett vállalati szerver.

Korábbi képzéseken megtanultad, hogyan tutod a Samba 4 AD DC-t és a Kopanot elkészíteni ehhez. Ezen a képzésen egy Postfix szervert tanulsz meg Docker image-be tenni úgy, hogy a fenti legós rendszerbe könnyedén betehesd. Egy teljesen automatizált környezetet kapsz, mely a meglévő AD környezethez igazítja a Postfix beállításait: a levelek az AD felhasználóknak kézbesülnek, a levélküldéshez az SMTP azonosítás szintén AD alapú.

A képzésen tanultakkal egyszeri munkával megvagy az egyedi telepítéseknél elvégzendő feladatok 90%-val.

Oktató

Elkészítés éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Érdekelhetnek még…