Virtuális konténerek egyszerűen: Docker alapjai [Docker 1.5/Ubuntu 14.04]

9.700 Ft + ÁFA

Virtuális konténerek egyszerűen: Docker alapjai [Docker 1.5/Ubuntu 14.04], oktató: Czakó Krisztián

Want a discount? Become a member.

A virtualizáció alapvető igény, legyen szó webes vagy vállalati környezetről. A megszokott virtualizációs technikák kiforrottak, megbízhatóak, de van egy nehézség velük: nehéz jól elosztani az erőforrásokat. Jellemzően dedikált memóriát és diszket igényelnek, valamint egy teljes értékű operációs rendszert futtatnak. Ez sokszor jó, de mi van ha nem kell különböző operációs rendszereket futtatni? Létezik erre jobb módszer?

Ha nem akarsz Linuxon kívül mást, van egy sokkal hatékonyabb megoldás, a Docker. A Docker nem indít külön kernelt a virtuális konténerekhez és nem kell dedikált memóriát sem biztosítanod, mégis megkapod a kellő szintű szeparációt.

A Dockert arra találták ki, hogy a lehető legjobban kiszolgálják a mai világban felgyorsult webes alkalmazás fejlesztést: gyorsan és egyszerűen tudsz vele létrehozni virtuális konténereket, majd ha nem kellenek ugyan ilyen gyorsan el is dobhatod azokat. Egy előre megírt leíró fájl és egy alap virtuális képből kiindulva pillanatok alatt újra létrehozható ugyan az a rendszer. A technológiának köszönhetően az egy képfájlra épülő konténerekhez nem kell duplikálni a közös adatot, így jelentős helyet is megtakarítasz vele. Hasonló eredménye van annak is, hogy nem kell egy teljes rendszert telepíteni minden virtuális konténerbe, csak azt, ami az adott szolgáltatás futtatásához feltétlenül szükséges.

A Docker nem csak webes fejlesztéshez kiváló, ahhoz viszont elengedhetetlen: fejlesztői környezetben alaposan tudod vele tesztelni a webes alkalmazás működését, majd biztos lehetsz benne, hogy az éles indítással a nálad futó teszt környezet pontos mása indul el, nem lesznek váratlan meglepetések. Mivel a konténerek kis erőforrást igényelnek, könnyedén igazodhat a szerver az egyes alaklmazások eltérő szoftver-környezeti igényeihez (pl. specifikus PHP verzió). Hasonlóan jól használható vállalati szerver környezetben is: az egyes szolgáltatások kicsi, könnyen frissíthető és karbantartható konténerekbe szervezhetők a hagyományos virtualizáció okozta erőforrás igény nélkül.

A Docker alapjai oktatóvideóból megtanulod a docker telepítését és alapvető kezelését: alap képfájlok letöltését a Docker HUB-ról, saját konténerek készítését kézzel és egyszerű leíró fájlokkal, hogy könnyen és pontosan reprodukálható rendszered legyen. Lesz szó a konténerek alapvető menedzseléséről és a végén példaként elkészítünk egy WordPress weboldalt a Docker HUB-on elérhető kész képfájlok segítségével percek alatt.

A gyakorlati oktatóvideón az oktató megosztott képernyőjén lépésről lépésre látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez részletes magyarázatot és hasznos tippeket kapsz, így a végére nem csak lemásolni tudod a lépéseket, hanem érted is mit, miért kell csinálni, így könnyen bele tudsz nyúlni bárhol, hogy a te saját igényeidhez igazítsd azokat.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót (mely az oktató gépén kerül rögzítésre tökéletes hang- és képminőséggel), valamint a jegyzetet (minden kiadott paranccsal) és az elkészített konfigurációs fájlokat. Az oktatóvideóból bármikor frissítheted a tudásodat, míg a jegyzet kiváló segédlet számodra amikor a saját rendszereden dolgozol.

Oktató

Elkészítés éve

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Érdekelhetnek még…