ZFS menedzsment alapjai I.

(1 vásárlói értékelés)

9.700 Ft + ÁFA

ZFS menedzsment alapjai I., oktató: Czakó Krisztián

Want a discount? Become a member.

A hagyományos fájlrendszerek kezelése közismert. Szinte mindet ugyan úgy tudod kezelni (fsck, stb.). Legyen szó az átméretezésről (beleértve az LVM-et) vagy a pillanatképekről, nincs sok különbség. Ezzel szemben egy “modern” fájlrendszernél, mint a ZFS ezek teljesen másképp működnek, új logikát kell megtanuljál.

Talán a ZFS fájlrendszerre történő telepítésről szóló képzésen még nem volt egyértelmű a ZFS minden előnye. Az én gyakorlati tapasztalatom viszont az, hogynagyon sok előnye van. Ezek később, a mindennapi használat során derülnek ki.

Ha elkezded használni jönnek olyan kérdések, mint hogyan állítsd be egy dataset (“régi” LVM logikával logikai kötet) méretét? A datasetben az a szép, hogy nem egy logikai kötet, nincs fix mérete, hanem egy dinamikus adathalmaz a ZFS-en belül. De lehet, sőt kell is a méretével foglalkozni, ami valójában az abban tárolható adatok mennyiségét jelenti (mintegy quota, csak nem a felhasználóknak, hanem egy datasetnek). A másik fontos dolog pedig az, hogyan garantálj helyet?

A képzésen végigmegyek a telepítésnél létrehozott dataseteken és megmutatom, hogyan korlátozd azokat, majd azt is, hogyan garantálj számukra minimum helyet. A végeredmény pedig egy olyan környezet, amit hagyományos fájlrendszerekkel lehetetlen elérni. Dinamikus, könnyen módosítható úgy, ahogy a mindennapi működés igényli.

Kész az alaprendszered, be vannak állítva a limitek és a minimumok. Jöhetnek a szolgáltatások, melyekhez szintén célszerű külön datasetet létrehoznod. Pl. egy MySQL vagy MariaDB adatbázisodnak, vagy a Samba fájlszerveredhez is célszerű elkülönülő adathalmazt használni. Megtanulod ennek létrehozását, beállítását és az utóbbi példán keresztül a pillanatkép használatát az adatvesztések elkerülésére (legyen szó téves törlésről, megsérült fájlról vagy egy zsaroló vírus okozta kellemetlenségről).

Ez a képzés az alapja annak, hogy a ZFS-t megbízhatóan használd, az valóban a segítségedre legyen.

Oktató

Elkészítés éve

ZFS menedzsment alapjai I. termékről 1 értékelés

  1. Árva Richárd

    .

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Érdekelhetnek még…