ZFS Menedzsment alapjai II. RAID

(1 vásárlói értékelés)

9.700 Ft + ÁFA

ZFS Menedzsment alapjai II. RAID, oktató: Czakó Krisztián

Want a discount? Become a member.

Az a diszk, ami elromolhat, el is romlik. Ezért használunk RAID-et, hogy ez se adatvesztést, se rendszer leállást ne okozzon.

Az elromlott diszket, célszerű kicserélni, amíg lehet. Ennek módja viszont annyi féle, ahény RAID rendszer csak létezik. A ZFS-nek is megvan a maga “logikája”.

Ha van tartalék diszked, azt gyorsan és egyszerűen munkába lehet állítani, de ezt a ZFS alapértelmezetten nem teszi meg. Neked kell ezt (hogy automatikusan megtegye) is beállítani. Miután a hibás diszket kicsrélted egy újra, azt partícionálnod kell és betenni a RAID-be, többnyire tartalékként.

Diszk csere esetén ritkán kerül a gépbe pont ugyan akkora, az új diszked általában nagyobb, jó lenne a plusz kapacitást is kihasználni. Ezt is lehet, persze ehhez minden diszket sorban ki kell cserélned nagyobbra. Egyszerre ez két okból nem szokott működni: a működő diszkeken lévő adatokat valahogy át kell tenni az újakra és ezt a legegyszerűbb úgy, hogy az újak is bekerülnek a RAID-be, másrészt ritkán van elég szabad fizikai hely a gépben ahhoz, hogy az összes új diszket egyszerre betedd.

Ezért a ZFS RAID menedzsment képzésen lépésről lépésre megtanulod, hogyan cseréld ki a hibás diszkedet és azt, hogyan cseréld ki sorban az összeset nagyobbra, hogy a végén több helyed legyen. Mindezt mininmális leállással.

Persze az is egy opció, ha van elég fizikai hely a gépben és az új diszkekkel csak bővíteni szeretnéd a ZFS-ed. Azt is megtanulod, hogyan tudsz a meglévő ZFS-hez egy teljesen új RAID tömböt hozzáadni.

A gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez a 22 éves gyakorlati tapasztalatára épülő hasznos tippeket kapsz.

Oktató

Elkészítés éve

ZFS Menedzsment alapjai II. RAID termékről 1 értékelés

  1. Árva Richárd

    .

Csak bejelentkezett és a terméket már megvásárolt felhasználók írhatnak véleményt.

Érdekelhetnek még…